De buikademhaling

Nu ik me meer bewust ben van mijn ademhaling, kan ik haar ook gemakkelijker sturen. Vooral als ik erg in mijn hoofd zit brengt de adem mij weer terug bij mijn basis. En dat is het heerlijke aan ademwerk. Het is simpel, het is altijd aanwezig en het spiegelt mij hoe ik op dat moment ben. Zo is de buikademhaling een hele fijne manier om mezelf in een split second tot rust te brengen.

Want door via de buik te ademen wordt het parasympatische zenuwstelsel geactiveerd. Het parasympatisch zenuwstelsel is het deel van het autonome zenuwstelsel wat het lichaam tot rust brengt. Doordat de buik omhoog komt bij de inademing wordt het middenrif meegenomen in de adembeweging. Daardoor is de adem vollediger en optimaler. Hierdoor gebruik je meer longcapaciteit en kan er veel meer lucht de longen instromen. Doordat het middenrif de onderliggende organen naar beneden duwt worden ze lekker gemasseerd hetgeen natuurlijk ten goede komt aan de spijsvertering.

Hier nog eens 7 voordelen van de buikademhaling op een rij:

*Vergroot je longcapaciteit

*Versterkt je middenrifspier

*Stimuleert autonome zenuwstelsel (rust)

*Verlaagt de bloeddruk

*Verbetert de spijsvertering

*Vergroot concentratie (meer zuurstof naar het brein)

*Brengt ontspanning in nek en schouders

Onze ademhaling heeft invloed op hoe we ons voelen, zowel fysiek als emotioneel en mentaal. Je kunt met een vaak korte ademoefening jezelf beter laten voelen. Gratis en voor niets. Hoe gaaf is dat? Dus als tip: ben je druk in je hoofd? Of voel je spanning in je lijf? Of merk je onrust? Ga een moment liggen, leg je handen op je onderbuik en adem daar een paar minuten heel bewust naar toe. Laat je buik lekker mee bewegen en adem in via je neus en adem uit via je mond of laat zowel de in- als uitademing gaan via je neus. Je kunt er, net als ik op de afbeelding, nog een yogahouding bij aannemen maar dat is niet nodig om tot rust te komen. En natuurlijk kan je ook via je buik ademen als je zit. Kijk zelf wat voor jou de meest prettige houding is.

Veel ademplezier!

Liefs Ageeth

Beginnen met chatten
1
Heb je een vraag?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn? Laat het me weten, ik reageer misschien niet direct maar in ieder geval z.s.m.