95% van alles wat we op een dag doen komt voort uit automatisme. De meeste dingen vinden plaats op onbewust niveau. Verplaats je afvalemmer in de keuken maar eens. Wedden dat je nog vaak de verkeerde route neemt naar de plek waar deze eerst stond?  De nieuwe plek is nog niet opgeslagen in je onderbewuste, maar na verloop van tijd wordt ook deze route een automatisch proces.

Zo zit het ook met onze manier van ademen. Dit gebeurt op onbewust niveau. Als baby word je geboren met een mooie vloeiende ademhalingsstroom. De adem begint onderin de buik en gaat als een golf door het middenrif en de borst. En daarna vindt ze zich een weg naar buien. Maar door ervaringen, beslissingen, belevingen, trauma’s en dergelijke kan je adempatroon veranderen. En dan opeens is het niet meer die mooie vloeiende beweging die je adem van nature maakte maar stokt deze even of adem je heel hoog in je borst en is het moeilijk om in je buik te ademen. De adem heeft zich op een gegeven moment aangepast om jou op dat moment te beschermen, door je bijvoorbeeld weg te houden van je gevoel om dat dat op dat moment het beste was voor jou. En soms is dit dan een nieuw onbewust patroon geworden waar je op een later moment last van kunt krijgen. Je voelt je bijvoorbeeld  opgesloten in je eigen lichaam of je ervaart een onrustig, gejaagd gevoel en slaapt slecht. Maar ook kan het zijn dat je enorm je best bent gaan doen om erbij te horen of dat je in de overlevingsstand terecht bent gekomen en alles vanuit wilskracht doet en de verbinding met je hart bent kwijt geraakt.

En weet je wat? Dit alles is terug te zien in de ademhaling. Sommige mensen ademen bijvoorbeeld veel krachtiger uit dan in of juist andersom. Sommige mensen ademen heel snel en oppervlakkig. Anderen vinden het lastig om de adembeweging te krijgen in het borstgebied of om de ademhaling te laten beginnen in de onderbuik. Ieder mens ademt weer anders En dit zegt allemaal iets over datgene wat iemand heeft meegemaakt en de manier waarop hij of zij nu leeft.

Tijdens ademcoachsessies koppel ik dat wat ik zie terug aan de client. Bijna altijd is er een soort herkenning bij de coachee.  Op dat moment kan er een proces van bewustzijn op gang komen. Dat is het moment om te kijken wat we kunnen doen zodat iemand zich beter gaat voelen. Via de verbonden ademtechniek kan datgene wat in het onbewuste is opgeslagen en datgene wat iemand in de weg zit vrij gelaten worden. De beperkingen worden op celniveau weg geademd. Gaandeweg zal de oorspronkelijke ademstroom steeds meer terugkeren. Hierdoor voelt iemand zich vaak vrijer, sterker en zelfverzekerder.

Beginnen met chatten
1
Heb je een vraag?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn? Laat het me weten, ik reageer misschien niet direct maar in ieder geval z.s.m.